| Vergeten? | Registreer

Artikel: Mediatraining

25 juni 2014 11:52 | Bron: Nu.nl/Daan Smink
 

De ene persconferentie is de andere niet. En Jorge Sampaoli is Louis van Gaal niet. Tijdens de gemiddelde persconferentie op een WK komen er een hoop clichés voorbij. Het grootste is wellicht: "Als je kampioen wilt worden, dan moet je van iedereen kunnen winnen."

De Chileense sterspeler Arturo Vidal sprak 'm uit op de dag voor de wedstrijd tegen Nederland, en zijn trainer Sampaoli schaamde zich er niet voor de zin nog eens te herhalen. Om te benadrukken dat het hem niet uitmaakt wie de opponent is in de volgende ronde.

Zo werden er door de Argentijnse keuzeheer van de Chilenen nog wel wat open deuren ingetrapt. Hij had er heel veel vertrouwen in tegen Oranje, het was belangrijk om honger te hebben naar succes, er was nog steeds ruimte voor verbetering van het eigen spel, ze moesten zich goed voorbereiden om kans te maken, et cetera. Verslaggevers zaten te gapen in de zaal, een enkeling dommelde weg.

Hoe anders ging dat bij het perspraatje van Van Gaal, een uur of twee eerder. De bondscoach van Oranje gooit er heus ook weleens een cliché uit, maar dat zijn zijn toehoorders heel rap weer vergeten door alle prikkelende, bozige, zinnige, verrassende, vrolijke, ergerlijke en openhartige teksten die daarop volgen.

Verbaal sterk
Van Gaal draait er niet graag om heen en zo kwamen er heldere antwoorden op vragen over wat hij ervan vond dat Kameroen - Brazilië pas na Nederland - Chili geprogrammeerd is ('Geen fair play'), of hij vindt dat de geschorste Van Persie aan zijn zelfdiscipline moet werken ('De eerste gele kaart was dom, de tweede onterecht'), over de Gambiaanse arbiter die de wedstrijd zal leiden ('Ik ken hem niet, maar hopelijk is hij beter dan de vorige twee. We kregen al twee onterechte penalties tegen').

Van Gaal is verbaal sterk. Die kracht is tegelijkertijd zijn zwakte. Hij gaat nog weleens een strijd aan die hij niet kan winnen en kan kritiek moeilijk van zich af laten glijden. Vooral als die komt uit de hoek van de (Nederlandse) media, die uiteraard ook weer even een ouderwets sneertje kregen toen het ging over de besloten trainingen van Oranje. "Ik begrijp niet helemaal dat er dan toch dingen naar buiten komen, want we zouden allemaal aan één touwtje moeten trekken. Schijnbaar lukt dat maar niet."

'Wij' van de media hopen ook dat Oranje wereldkampioen wordt, maar dat we hetzelfde doel moeten dienen als Van Gaal is natuurlijk bezijden de waarheid. Enfin, die discussie zal vast nog eens terugkeren tijdens een persconferentie van deze trainer. Mijn punt is dat die in elk geval telkens weer kleurrijk zijn.

Misschien moeten coaches als Sampaoli eens bij hem in de leer. Van Gaal die mediatraining geeft. Dát zou wat zijn.

Verslaggever Daan Smink is afgereisd naar Brazilië om Oranje te volgen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Dekker een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!