| Vergeten? | Registreer

Artikel: Van een GOL tot shampoo in Brazilië

24 juni 2014 22:48 | Bron: NUsport | Auteur: Benjamin Hagen
 

Weinig zaken zijn zo vermakelijk als het volgen van een voetbalwedstrijd op de Braziliaanse televisie of radio. Het gebeurde afgelopen zaterdag. Duitsland speelde tegen Ghana. Ik dacht een rustig taxiritje tegemoet te gaan, maar het liep anders. De radio stond aan. Wat ik hoorde, was ongekend.

Zonder ook maar één keer adem te halen, ratelde de commentator zeker anderhalve minuut achter elkaar door. De beste man zei in dat tijdsbestek meer dan Arno Vermeulen per wedstrijd. Het hoogtepunt werd bereikt tijdens het afrekenen. Gooooooool!!! Zo'n twintig seconden lang. Mario Götze zette Duitsland op 1-0.

Waar deze commentator met de longinhoud van Haile Gebrselassie bewondering opriep, werken de meeste Braziliaanse commentatoren vooral op mijn lachspieren, door de schaamteloosheid waarmee ze zich laten gaan, de rare geluiden die ze produceren en de onzin die ze uitslaan.

Shampoo
Ik herinner me mijn eerste bezoek aan Brazilië, een paar jaar terug. Op de televisie was een doodsaaie competitiewedstrijd tussen twee laagvliegers aan de gang. Dat de commentator ook van zo'n nietszeggende wedstrijd vol passie verslag deed, had ik eigenlijk wel verwacht.

Verrassender was het feit dat hij na een kwartier plotseling over een shampoomerk begon. Het merk was in de winkels gunstig geprijsd en maakte je haar vitaal, zo liet hij weten. Nadat hij klaar was met zijn riedel, verscheen er rechtsboven een fles shampoo in beeld.

Tijdens het WK stem ik geregeld af op Globo, de grootste televisiezender van Brazilië. Globo is een groot voorstander van het WK in eigen land. Dat mag iedereen weten ook. Bij elke wedstrijd hoor ik weer dat we bezig zijn met het mooiste WK aller tijden en worden alle toeristische attracties van al weer zo'n prachtige speelstad uitgebreid doorgenomen. Het doet me nog het meest denken aan wielercommentator Herbert Dijkstra die tijdens elke Tour het kastelenboek er weer bij pakt.

Soap
Het hoogtepunt vindt tijdens de laatste WK-wedstrijd van de dag plaats. Halverwege de tweede helft is het voetbal dan even van ondergeschikt belang. De Braziliaanse Frank Snoeks gaat uitleggen wat er later die avond in de soap van negen uur - de grootste verslaving van de Brazilianen - te zien is.

"Wilt u meer spanning, kijk straks naar Amor a Vida. Felix ontdekt eindelijk dat zijn vrouw vreemd gaat en is uit op wraak. En hoe loopt de ruzie tussen Raquel en Paulinha af? Mis het niet!" Daarna wordt de draad weer opgepakt. Een prachtige voorzet en ja hoor. Goooooooool!!!

Door: NU.nl/Daan Dekker

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!