| Vergeten? | Registreer

Artikel: Mertens, laat Leuven juichen!

22 juni 2014 12:43 | Bron: Nu.nl/Daan Dekker
 

Een van de leukste verhalen die ik de afgelopen jaren maakte, ging over Dries Mertens. Samen met fotograaf Clemens Rikken trok ik in het najaar van 2011 voor NUsport Magazine naar Leuven, de Belgische universiteitsstad waar de kleine buitenspeler opgroeide.

Mertens, die een paar maanden eerder van FC Utrecht naar PSV was getransfereerd, had in Eindhoven een flitsende start achter de rug. Na zeven wedstrijden stonden er al elf doelpunten achter zijn naam.

Drie afspraken had ik in Leuven: eten met de familie Mertens, buurten bij Pascal Gibson - de eerste trainer van Mertens - en een biertje drinken met Bart Sente, voorzitter van de Dries Mertens Fanclub.

Spaghetti
We trapten af in een keurige woonwijk. Marijke, de moeder van Mertens, had spaghetti voor ons klaargemaakt. Aan tafel zaten Dries' oudere broers Bram en Jeroen én vader Herman.

Het ging over het voetbalveldje dat vader Mertens, samen met buurtgenoten, met behulp van een tractor naast hun huis had aangelegd. Over Nederlanders natuurlijk. Bram en Jeroen vertelden dat hun vragen in ons land geregeld in het Engels werden beantwoord.

Jeroen: "Laatst bestelde ik een appelsiensap. Ik werd toen raar aangekeken. Blijken jullie daar plotseling een Frans woord voor te gebruiken, jus d'orange."

Marijke haalde het doorzettingsvermogen van haar jongste zoon aan. "Altijd maar blijven trainen. Als Dries nu thuiskomt, gaat hij nog steeds met gewichten in de weer."

Na het verorberen van het toetje nam ik afscheid van de familie Mertens. Het was een heerlijke avond geweest, de Leuven-tour was uitstekend begonnen.

Zuurstofmasker
De volgende dag zat ik wederom aan een tafel in een woonkamer. Postbode Gibson was wat sip. Zijn werkgever voerde momenteel een test uit. Enkele bezorgers moesten met zuurstofmaskers rondlopen. "De postdienst wil kijken of we zo langer kunnen werken. Hier gebeuren veel domme dingen", verzuchtte hij.

Met een prachtig accent - en een fluitende kanarie op de achtergrond - vertelde Gibson over de jaren waarin hij als jeugdtrainer Mertens onder zijn hoede had. "Hij speelde iedereen zot, het was verdeel en heers. Een natuurtalent."

Nadat Gibson in zijn postbodepak op de foto was gezet, vertrokken fotograaf Rikken en ik naar onze laatste bestemming. In De Dorpskroeg zat Sente op ons te wachten. Hij droeg het shirt van de nationale ploeg, achterop de naam Mertens.

Buskes
Met een Belgisch biertje voor onze neus legde Sente uit dat er steeds meer bij zijn job als voorzitter van de Mertens-fanclub kwam kijken.

"We willen dat zoveel mogelijk mensen Dries aan het werk zien. We gaan daarom buskes inleggen. Op 6 november, als PSV thuis tegen Heracles speelt, voor het eerst. We hebben al vijftig aanmeldingen. Zes mensen daarvan kennen Dries niet eens persoonlijk. Dries is hot in Leuven."

Toen onze biertjes op waren, had Sente nog een verzoek. Of ik de slogan van de fanclub in het verhaal kon vermelden. "Tof sympathiek", zo luidde die.

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder. Zondag komt België voor de tweede keer in actie op het WK. Rusland is de tegenstander.

Alleen al vanwege zijn supporters in Leuven hoop ik dat Mertens, net als tegen Algerije, met een doelpunt de wedstrijd beslist.

Daan Dekker woont sinds augustus 2013 in São Paulo en is schrijver van het boek De Brazilianen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Smink een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Dekker

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!