| Vergeten? | Registreer

Artikel: Ing-ger-lund

21 juni 2014 11:43 | Bron: Nu.nl/Menno Pot
 

Na twee wedstrijden vrijwel zeker uitgeschakeld...zelfs voor Engeland is dat tamelijk snel. Eén troost (?): het doet steeds minder Engelsen pijn. Uruguay-Engeland was afgelopen en voor ik het in de gaten had, zat ik een sms te tikken, bedoeld voor mijn Engelse voetbalvrienden Dave en Steve. Het berichtje was bedoeld als hart onder de riem.

De strekking: "Het klinkt misschien vreemd, maar ik vond dit helemaal niet zo'n slecht Engels elftal. Ze deden het best goed, ook tegen Italië. Ze hadden ook een beetje pech."

Toen het bericht klaar was en ik het wilde sturen, realiseerde ik me hoe droevig de Engelse vlag er eigenlijk bij hangt, in het voetbal. Als buitenlanders na twee nederlagen en een bliksemsnelle uitschakeling op troostende toon tegen je gaan zeggen: 'sneu, want ik vond jullie best goed'... tja, dan ben je dus pas écht sneu.

Het achterliggende probleem is bekend: de gemiddelde Premier League-club heeft zo idioot veel poen tot zijn beschikking dat ze alleen nog buitenlandse voetballers kopen. Engelse jongens worden nauwelijks nog opgeleid en áls dat al gebeurt, maken ze amper kans om in eigen land op het hoogste competitieniveau aan de bak te komen.

Dat de dienstdoende bondscoach geen betere Engelse keeper vindt dan Joe Hart, valt eenvoudig te verklaren: het is al verrekt lastig om überhaupt een ándere Engelse keeper te vinden dan Joe Hart.

Stilstaand water
Engeland, het land van die grote, grote voetbalcompetitie, is voor de coach van de nationale ploeg eigenlijk een heel kleine vijver geworden: stinkend, stilstaand water waarin geen vis meer wil leven.

Met die grote, grote voetbalcompetitie gaat het ondertussen ook helemaal niet zo goed meer. Dat merk je op Europees topniveau (dit jaar hadden we een volledig Spaanse Champions League-finale, vorig jaar een geheel Duitse), maar vooral ook in de competitie zelf: steeds meer supporters vreten het niet langer.

Seizoenkaarten en losse tickets zijn nauwelijks nog te betalen. Clubs krijgen hun stadions niet meer vol, al zorgen ze er wel heel slim voor dat de lege vakken achter de tv-camera's liggen - en niet ervoor, in het zicht van de wereld.

De Premier League heeft het oude Europa geplunderd en kaalgevreten. Engeland heeft het vervloekte 'modern football', het voetbal van duurbetaalde vreemdelingenlegioenen en supporters die hun clubs niet meer herkennen, zo ongeveer uitgevonden.

Alle reden dus om je te verkneukelen over de tweejaarlijkse zeperds van Engeland, maar waar het de nationale ploeg betreft, zijn we inmiddels een station verder. Medelijden. Het heeft iets aandoenlijks gekregen, zo'n elftal met alleen maar goedwillende Engelse jongens erin. Waar zie je dat nog? Niet in Engeland, in elk geval.

Uruguay, met zijn drie miljoen inwoners (evenveel als in de agglomeratie Birmingham), beschouwen we als het grotere voetballand. We realiseren ons nog maar amper hoe raar dat eigenlijk is.

Eigenlijk is het nóg triester gesteld. Mijn vrienden Dave en Steve hebben dat medelijden, die sympathie voor hun gevallen voetballand, namelijk helemaal niet meer nodig, want het nationale elftal interesseert hen geen zier meer - en de Premier League nog minder.

Totale desinteresse
Na de wereldtitel van 1966 hebben de Engelsen hun land generaties lang als het beste voetballand van deze planeet beschouwd. Elke keer dat men géén wereldkampioen werd, moest worden beschouwd als een onbeduidend bedrijfsongeval: iets dat zelfs de beste kon overkomen.

Ze hebben het lang volgehouden (laat dat maar aan de Engelsen over), maar die charmant-arrogante attitude heeft bij veel Engelsen plaatsgemaakt voor totale desinteresse. Dave en Steve kijken eigenlijk liever naar Oranje, zoals veel Engelsen een buitenlandse club en soms zelfs een buitenlands landenteam hebben 'geadopteerd'.

Ze beschouwen het voetbal in eigen land als overleden. Jarenlang deed het ze stiekem nog een beetje pijn om dat uit te spreken. Inmiddels niet meer. Het slijt.

Ik heb mijn sms nog een paar keer overgelezen en hem uiteindelijk toch maar niet verstuurd. Een troostend woord over het Engelse elftal? Wat moeten zij daarmee? Op Dave en Steve heeft het, hoe Engels ze ook zijn, domweg geen betrekking meer.

Door: NU.nl/Menno Pot

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!