| Vergeten? | Registreer

Artikel: Schreeuw

21 juni 2014 11:41 | Bron: Nu.nl/Daan Smink
 

Twee jaar geleden ergerde mijn zwager zich dood, tijdens het EK in Polen en Oekraïne. Oranje-spits Robin van Persie bakte er opnieuw weinig van op een groot toernooi, terwijl Klaas-Jan Huntelaar, zíjn favoriet, zich zat te verbijten op de bank. Behalve dan in de laatste wedstrijd tegen Portugal, maar toen was het leed eigenlijk al geschied.

Mijn zwagers alias in de EK-pool was 'Hunt in de punt'; een statement van jewelste. En hij was niet de enige Nederlander die campagne voerde voor Huntelaar, die als frisse Achterhoeker de sympathie van het volk heeft, maar ook het Bundesligaseizoen net als topschutter had afgesloten. Dat Van Persie in de Premier League hetzelfde deed negeerde hij voor het gemak maar even.

Dit toernooi is mijn zwager akelig stil. Van Persie schiet nu wel met scherp en Huntelaar speelde nog geen minuut. Wie het WK op afstand volgt zou zelfs denken dat de Schalke-spits thuis is gebleven, zo anoniem is zijn rol vooralsnog.

Sfeerverzieker
Dat kan best zo blijven ook, want Huntelaar moet in het 5-3-2-systeem van Van Gaal intussen Memphis Depay en Jeremain Lens voor zich dulden, die beter in staat worden geacht met flinke ruimtes voor zich te voetballen. Huntelaars kracht ligt nou eenmaal puur in het strafschopgebied van de tegenstander en daar komt Oranje vooral via counters waarin eerst erg veel meters worden gemaakt.

Maar waar de spits na het EK 2012 als sfeerverzieker werd neergezet, daar sijpelen dergelijke berichten dit toernooi niet door. Hij heeft zich min of meer neergelegd bij zijn rol, wat gezien de prestaties van Van Persie nu ook makkelijker is.

Toch zit het met zijn vorm wel goed. Na afgerekend te hebben met blessureleed kwam hij in 18 competitieduels nog tot 12 treffers, het hoogste gemiddelde van de Bundesliga. Daags na Nederland - Australië reeg hij op de Oranje-training de doelpunten eveneens aaneen, zowel tijdens een partijspel als een afwerkoefening vloog elke bal erin.

Competitie
Huntelaar maakte er een competitietje van met de al net zo gedreven Dirk Kuijt. Na elke goal zochten ze al juichend even oogcontact. Bij zijn laatste treffer ging er een schreeuw van vreugde over het veld. Het was een schreeuw naar de verslagen Kuijt, maar misschien toch ook een beetje naar de bondscoach. Met 'Ik ben er ook nog' als boodschap.

Want Huntelaar weet ook dat Van Gaal overweegt om tegen Chili terug te keren naar het 4-3-3-systeem en dan komt hij in beeld om de geschorste Van Persie te vervangen. Althans, wel als het aan mijn zwager ligt.

Verslaggever Daan Smink is afgereisd naar Brazilië om Oranje te volgen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Dekker een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!