| Vergeten? | Registreer

Artikel: Zweet

19 juni 2014 13:53 | Bron: NUsport | Auteur: Benjamin Hagen
 

Het is een begrip onder voetbaljournalisten. De mixed zone. Tijdens een WK is het gedeelte van het stadion waar spelers en verslaggevers elkaar ontmoeten één van de meest gehoorde termen onder die laatste groep.

"Waar is de mixed zone?", "Is er na deze training weer een mixed zone?", "Had De Vrij dit keer wel wat te melden in de mixed zone?", "Stonk het weer zo naar zwetende Spaanse journalisten in de mixed zone?" Enzovoort.

De mixed zone, of zona mista in het Portugees, is daar waar nieuws te halen is in de catacomben van het stadion. Dat is althans de bedoeling, want het klinkt romantischer dan het is. Er is geen sprake van een gezellige, rustige bijkletssessie onder het genot van een Braziliaanse bauru plus caipirinha.

Weinig trek
Het is allemaal strak geregisseerd door de FIFA. De spelers hebben er vaak weinig trek in, maar de wereldvoetbalbond verplicht ze op gezette momenten hun rondje (of beter: slingerpad, want dat is het) langs de media te maken. Het meelevende thuisland moet tenslotte via het journaille geïnformeerd worden.

Daadwerkelijk iets zeggen is dan weer niet verplicht, dus zijn er niet zelden spelers die zwijgend, bellend, of op een broodje kauwend voorbij stiefelen, de vele journalisten die hen aanklampen negerend.

Toen ik Robin van Persie de dag voor Nederland-Australië vroeg of hij even tijd had, was zijn antwoord: ''Nee, ik ben bijgelovig. Voor de wedstrijd tegen Spanje (5-1 met twee doelpunten van Van Persie, red.) heb ik ook niks gezegd.'' En weg was hij weer. Tegen Australië scoorde Van Persie zoals u weet opnieuw. Wat dus niet was gebeurd als hij een dag eerder een paar minuutjes de tijd voor de media had genomen...

Buitelen
Uiteraard zijn er ook genoeg spelers die wel telkens de tijd nemen voor de tijdens zo'n toernooi soms letterlijk over elkaar heen buitelende media.

Arjen Robben doet meestal in het Nederlands, Engels en Duits zijn woordje. (Waarna de onvermijdelijke Aziatische journalisten hun Nederlandse collega's gaan vragen wat 'ie allemaal gezegd heeft). Ook Nigel de Jong en Ron Vlaar namen na de winst op Australië relatief uitgebreid de tijd. Het vaak onpeilbare toptalent Memphis Depay idem dito.

Groots verliezen
Als de resultaten tegenvallen dan is dat allemaal minder, verzekeren doorgewinterde en licht cynische WK-verslaggevers telkens weer.

Dat zal u niet verbazen. Voor beide partijen is het fijner praten na een overwinning en niet iedereen kan ook zo groots verliezen als Diego Costa, de uitgefloten Braziliaanse Spanjaard die na het duel met Nederland werkelijk iedere verslaggever die zijn taal sprak geduldig te woord stond.

Laat de zegetocht van Oranje dus nog maar even voortduren. Dan nemen we de zweetlucht van al die buitenlandse collega's op de koop toe. (Wij Nederlanders ruiken natuurlijk stuk voor stuk naar bloemetjes).

Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!