| Vergeten? | Registreer

Artikel: De schaamrode Duivels

18 juni 2014 14:59 | Bron: NUsport | Auteur: Benjamin Hagen
 

Met een meewarige blik keek Marc Degryse me aan. Het was een paar uur voor de wedstrijd van Nederland tegen Spanje en de oud-international van België, tegenwoordig een gerespecteerd analyticus voor de Vlaamse tv, had werkelijk met me te doen.

Hij kende de verhalen over het deerniswekkende niveau van de Oranje-trainingen, had de beelden van de weinig verheffende oefenduels met Ecuador, Ghana en Wales tot zich genomen en bereidde zich voor op een pandoering van Oranje in de strijd met de wereldkampioen.

Veel meer dan hem gelijk geven kon ik niet. Die afstraffing verwachtte ik namelijk zelf ook. "Met een kleine nederlaag ben ik al tevreden", mompelde ik en met gebogen schouders zocht ik m'n plekje op de perstribune van de Arena Fonte Nova in Salvador op. Zonder enige hoop op een positieve uitslag.

O, was ik maar Rode Duivel-fan, dacht ik nog. Dat frisse en fruitige elftal dat de eerste interland uit de tweede Van Gaal-periode eenvoudig naar z'n hand (4-2) zette en sindsdien de nodige indruk maakte.

Toen, in augustus 2012, wisten we het zeker. Waar onze internationals grotendeels hun brood verdienden in een speeltuincompetitie, waaierden onze zuiderburen uit over de ons omringende topliga's. Een blik op de clubs waar de 'Rode Duivels' waren ondergebracht en je wist voldoende.

Worstelpartij
Bij de Engelse bookmakers werd België als dark horse op de gokformulieren vermeld, als een serieuze outsider in de strijd om de wereldtitel, daar waar aan Nederland een bijna kansloze status werd toegedicht. De boodschap was klip en klaar: dit Belgische elftal zou Oranje op alle fronten gaan overvleugelen. De toekomst zou niet meer oranje kleuren, maar duivels rood.

Nu, vijf dagen na het historische duel met Spanje en kijkend naar de worstelpartij van België contra elf - meest bebaarde - Algerijnse laagvliegers, ben ik daar niet meer zo zeker van. Marc Wilmots, keuzeheer der Belgen, durfde voluit te juichen na afloop, maar eigenlijk had hij een tikkeltje beschaamd de catacomben moeten opzoeken na het gedrocht dat zijn elftal had gebaard in Belo Horizonte.

Bevangen door nervositeit en zwaar gebogen onder een hooggespannen verwachtingspatroon leverden de Belgen driekwart van de wedstrijd prutswerk af. Eindeloos geschuif en een totaal gebrek aan tempo en creativiteit kenmerkten het spel van de Duivels.

Waar laaiend vuur werd verwacht, kwam de ploeg niet verder dan een waakvlammetje, dat door de met vuur spelende Jan Vertonghen nog bijna werd uitgeblazen ook. Het was aan de wisselspelers Dries Mertens en Marouane Fellaini te danken dat de outsider voor de wereldtitel niet meteen knock-out ging.

Wanprestatie
Ook daarom diende Wilmots zich achter de eigen oren te krabben: zijn beoogde basiself leverde een absolute wanprestatie af, die slechts door zwaar correctiewerk kon worden omgebogen in een benauwde zege op een dreumes als Algerije.

Wat een verschil met de energieke noorderburen die met wervelend voetbal het publiek op de banken kreeg in Salvador. En woensdag overtuigend af zal rekenen met een verzameling overrijpe Aussies, toch?

Voorlopig voert Nederland weer de boventoon in de fictieve Ranglijst der Lage Landen, zoals het hoort. De hiërarchie is weer hersteld. Daar zal ik Marc Degryse binnenkort eens fijntjes op wijzen.

Door: NU.nl/Edwin Struis

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!