| Vergeten? | Registreer

Artikel: Arme Altidore

17 juni 2014 11:09 | Bron: Nu.nl/Daan Smink
 

De Verenigde Staten wonnen gisteravond hun eerste duel van dit WK met 2-1 van Ghana, maar raakten al vroeg in de wedstrijd Jozy Altidore kwijt met een blessure. Waarom juist hij? Je kunt als journalist nog zo je best doen om objectief te blijven, er zijn toch altijd voetballers die je sympathie winnen en je net iets meer succes gunt.

Twee jaar geleden interviewde ik AZ-spits Jozy Altidore. De jonge Amerikaan (toen was hij 22) met Haïtiaanse ouders bleek een uiterst vriendelijke en welbespraakte kerel. Gooide hij er na een wedstrijd voor tv-camera's vooral van die typisch Amerikaanse sportclichés uit ('only the team matters' etc..), één op één had hij heel wat meer te vertellen.

Bijvoorbeeld hoe hij tijdens zijn vakanties in Florida het serieuze profleven even liet voor wat het is. ''Dan was ik in Miami en sliep ik de hele week niet.'' Feesten en bijtanken, daar draaide het dan even om.

Logisch ook, bij AZ leefde hij als een serieuze prof met een enorme gedrevenheid om beter te worden. Trainer Gertjan Verbeek had gezien dat het de Amerikaan aan een goede voetbaltechnische en -tactische basis ontbrak, maar ging met hem aan de slag. Altidore werd een succesnummer in Alkmaar, mede dankzij spitsentrainer Piet Keur.

Na een eredivisieseizoen met 23 treffers kwam vorig jaar zomer de beloning: Altidore werd verkocht aan Sunderland. Een succes werd zijn avontuur in Engeland vooralsnog echter niet. Op de traditionele lijstjes met miskopen in de Premier League kwam hij telkens op een hoge positie terecht. In 31 Premier League-duels vond Altidore slechts 1 keer het net.

Foundation
Jürgen Klinsmann, de Duitse bondscoach van de VS, hield echter vertrouwen in de spits. Tijdens de WK-kwalificatie had hij tenslotte het ene na het andere doelpunt gemaakt. Hij mocht dus 'gewoon' mee naar het WK en nog als basisspeler ook.

Het mooie van dat verhaal: Altidore heeft zijn eigen Foundation, die de armste kinderen ook de kans wil geven om met voetbal in aanraking te komen. Zijn droom, vertelde hij me in 2012, was geselecteerd worden voor het WK 2014. Want als dat gebeurde, dan zou hij via de Jozy Altidore Foundation grote schermen laten ophangen in een aantal straten op Haïti, waar zijn roots liggen. Daarop zouden de allerarmsten ook daar het WK kunnen volgen.

Zij zagen Altidore in actie tegen Ghana. De 2-1 zege voor de VS zal met gejuich begroet zijn. Dat geldt niet voor het uitvallen van Altidore na 23 minuten. Zijn WK lijkt nu al voorbij vanwege een flinke hamstringblessure.

Soms is voetbal niet eerlijk.

Verslaggever Daan Smink is afgereisd naar Brazilië om Oranje te volgen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Dekker een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!