| Vergeten? | Registreer

Artikel: Geen hoofd in de wolken

16 juni 2014 13:19 | Bron: Nu.nl/Daan Smink
 

Het was tegen Spanje zo'n tweede helft waarin ineens alles klopte en de hele wereld verrast werd door een geweldig optreden van Oranje. Nu is de vraag: lukt het om de boel scherp te houden en dat niemand gaat zweven?

Waar in aanloop naar die geweldige WK-entree binnen Oranje continu werd gerept van 'heel veel vertrouwen', daar klinkt vanuit het Nederlandse kamp nu uit alle monden 'wij hebben nog niks en houden beide benen op de grond'.

Over dat 'heel veel vertrouwen' werd wat lacherig gedaan, ook door mij. Want waar was dat nou helemaal op gebaseerd?

Zo'n geweldige voorbereiding had Oranje niet gedraaid en dan was ook kort voor het toernooi het systeem nog eens vrij radicaal aangepast. Bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers kregen keihard gelijk. Het vertrouwen was volledig terecht geweest. The rest is history.

Robben voorop
Waarom zouden ze nu dan geen gelijk hebben, als ze roepen dat het geen enkele moeite kost om niet met het hoofd in de wolken te gaan lopen? Arjen Robben voorop. De als individualist bekend staande vedette nam direct na de 5-1 tegen Spanje op indrukwekkende wijze het woord in de kleedkamer. Met deze zege was nog niks bereikt, meldde hij. Dit was pas het begin.

Dat lijken alle spelers in hun oren geknoopt te hebben. Het regime rond Oranje wordt ook al niet ineens soepeler. Het is wel anders dan op eerdere eindtoernooien, meer volgens het 'totale mens-principe' van de bondscoach. Zo mochten de vrouwen, vriendinnen en kinderen van de spelers op de dag van de wedstrijd tegen Spanje op bezoek komen in het spelershotel.

The day after speelden de kinderen zelfs onder toeziend oog van Robin van Persie een partijtje. Op afstand keken ook de andere basisspelers vanaf een hometrainer relaxed toe. Maar ondertussen werd er door de reserves gewoon een bloedfanatiek partijspel gespeeld. Van Gaal had al zijn aandacht daarop gericht; iedereen tevreden.

Bijzondere anekdote
Dit Oranje laat zich niet van de wijs brengen. Ook niet door de vele verleidingen van het prachtige Rio en net zo min door de ellende die de stad toch ook met zich meedraagt. Wat dat laatste betreft vertelde Bruno Martins Indi me gisteren een bijzondere anekdote. Komt 'ie:

''Ik heb niet zo'n makkelijke jeugd gehad, maar hier zie ik kinderen die het veel zwaarder hebben. Soms hebben mensen echt helemaal niks en dan mag ik dankbaar zijn dat ik voetballer ben. Ik denk daar over na. Ook mensen van de technische staf zeggen: 'Weet waarvoor je het doet.' Ik stel mezelf vaak de vraag: Wat beteken ik? Wie wil ik zijn? Tegelijkertijd mag ik daar niet in blijven hangen, want op het veld moet ik niet in gedachten verzonken zijn.''

''Vier jaar geleden speelde ik met Nederland het WK onder 17 jaar in Nigeria. We zaten in de spelersbus die werd begeleid door de politie. Er kwam ineens een personenauto tussen onze bus en de politiewagen in rijden. Dat mocht niet.''

''Die man werd door de politie gestopt en kreeg gewoon zweepslagen. Ik wist niet wat ik zag. En er gebeurden meer vervelende dingen in Nigeria die zoveel met me deden dat ik het op het veld niet van me kon afzetten. Ik speelde daar ook maar één wedstrijd.''

''Tegenwoordig lukt het me wél om om te schakelen. Wij zien ook de sloppenwijken en beseffen hoe goed wij het hebben, dat we voorbeelden zijn voor velen. Maar op het veld moeten we dus presteren. Dat snap ik heel goed. Ik ben volwassener geworden.''

Verslaggever Daan Smink is afgereisd naar Brazilië om Oranje te volgen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Dekker een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!