| Vergeten? | Registreer

Artikel: Hup Arno

16 juni 2014 11:23 | Bron: Nu.nl/Thijs Zonneveld
 

Je hebt van die avonden dat alles fout gaat. Dat je je sleutels vergeet. Dat je je telefoon in de plee laat vallen. Dat je je een pizzaatje belt maar vergeet dat je geen pizza lust. Of dat je een paar goals over het hoofd ziet.

Voor Arno Vermeulen was het zondagavond zo'n avond. Hij gaf commentaar bij Frankrijk-Honduras. Arno had wat leuke feitjes opgezocht ("Wist u dat Cabaye geboren is op een boot?") en de uitspraak van de namen van de Hondurese spelers nog even doorgenomen.

Maar ergens tussen de leuke feitjes en de juiste uitspraak van de Hondurese rechtsback ging het fout. Arno raakte verstrikt in de doellijntechnologie. Hij zag goals die er niet waren en niet-goals die er wel waren.

Negentig minuten lang was Arno Vermeulen gisteravond de meest gehate man van Nederland. Niet omdat hij staatsgeheimen had verkocht aan Iran, niet omdat hij de beslissende penalty in de strafschoppenreeks van de WK-finale in de tweede ring had gejaagd - maar omdat hij er een paar keer naast zat tijdens Frankrijk-Honduras. Zo gaat dat nu eenmaal.

In huiskamers door heel Nederland werd Arno Vermeulen uitgefoeterd. Zijn naam werd uitgebraakt alsof het een haarbal was. Arno Vermeulen was trending topic op Twitter, er werden antiarnovermeulenpagina's aangemaakt op Facebook.

Iedereen moest iets kwijt over Arno Vermeulen. Ik deed daar zelf overigens vrolijk aan mee. Want als er íets is waar je iets van moet vinden, dan zijn het commentatoren tijdens voetbalwedstrijden. Het maakt niet uit wát je roept, als je maar iets roept.

Klotejob
Commentatoren zijn net scheidsrechters. Als ze het goed doen merk je ze niet op, maar zodra ze een foutje maken vallen ze je ineens op - als een balk in je oog. Ik krijg nog altijd eczeem in mijn nek als ik terugdenk aan het commentaar van Evert ten Napel tijdens Nederland-Brazilië op het WK van 1998.

Nederland tikte de Brazilianen van de mat, maar Evert bleef maar ratelen over die dekselse Dunga en zijn trouwe adjudant Cesar Sampaio. Samba zus, samba zo - die Brazilianen hoefden maar een inworp te nemen of Evert kwam klaar achter zijn microfoon.

Achteraf gezien kwam mijn eigen frustratie (en die eczeem in mijn nek) vooral door de uitschakeling. Die frustratie reageerde ik af op Evert. En op de scheidsrechter natuurlijk, want die had Pierre van Hooijdonk een pingel moeten geven.

Voetbalcommentator zijn is een klotejob. Je kunt het nooit goed doen. Je kunt slechts hopen dat de toorn van de natie zich richt op een andere commentator. Op Leo Driessen bijvoorbeeld, met zijn Funniest Home Video-stem. Of op Jan Roelfs, bij wie iedere Fred een Fredsje is. Op El Sierd met zijn koekoeks en ratatatata's. Of op Frank Snoeks, die maar blijft lispelen over tikitaka's als de Spanjolen met 5-1 achter staan.

Klein pokkeschermpje
Arme Arno. Ik zie 'm al zitten, 's avonds op zijn hotelkamer, met één zwarte sok en één grijze omdat hij die morgen niet twee dezelfde kon vinden. Op de achtergrond braakt de tv een herhaling van Frankrijk-Honduras de kamer in, zonder geluid. Arno kijkt niet. Hij staart in de spiegeling van de ruit. Hij zucht. En nog een keer. Die stomme doellijntechnologie ook.

Nee, het is niet eerlijk Arno. We wachten allemaal tot je een foutje maakt, en dan verzuipen we je. Persoonlijk heb ik er een beetje spijt van dat ik er aan mee heb gedaan. Als ik op zo'n klein pokkeschermpje in het stadion had gezeten had ik ze waarschijnlijk ook zien vliegen.

Kop op man. Laat ons maar roeptoeteren. We weten niet beter. Succes bij Iran-Nigeria.

(En vergeet je bril niet.)

*Auteur Thijs Zonneveld is een ex-wielrenner. Hij werkt als sportverslaggever bij het AD en schrijft daarnaast columns voor NUsport.nl.*

Door: NU.nl/Thijs Zonneveld

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!