| Vergeten? | Registreer

Artikel: Wij houden (weer) van Oranje

15 juni 2014 9:42 | Bron: NuSport/Menno Pot
 

Louis van Gaal ziet het ineens zitten, dus wie zijn wij dan nog? Spanje stelt niks voor. Brazilië ook niet. Oranje kampioen. Uitgemaakte zaak. In mei 2013 organiseerde de KNVB een persconferentie: kinderen mochten vragen stellen aan bondscoach Louis van Gaal. Aan die persconferentie waren een paar dingen opmerkelijk.

Ten eerste schreeuwde Van Gaal geen enkele keer. Ten tweede vond hij geen enkele vraag 'dom'. En ten derde: Oranje zou volgens hem géén wereldkampioen worden in 2014. Hij zei het heel rustig, alsof er geen alternatief scenario meer mogelijk was en hij daar al lang vrede mee had.

In dezelfde periode gaf Van Gaal een paar keer tamelijk onomwonden toe dat hij het niet zo’n heel leuke baan vond: bondscoach. Hij had liever een clubteam. Dagelijks met de groep werken en zo.

Het is nu iets meer dan een jaar later en voor zover ik kan zien, vindt Van Gaal het intussen héérlijk om bondscoach te zijn. Hij loopt grijnzend over het Braziliaanse strand, buik vooruit, en ik heb hem nog geen enkele keer horen schreeuwen van "Who's the boss?? Are you the boss?? No, I'm the boss!!", bijvoorbeeld tegen voortvarende Braziliaanse selfie-jagertjes.

Louis geniet en plotseling is zijn inschatting ook dat Oranje opnieuw de finale kan halen (en als je die kunt halen, kun je 'm ook winnen, vul ik maar even aan).

Het lijkt me onverstandig om bij Van Gaal te informeren naar deze ommezwaai in zijn gemoedstoestand. Dan gaat hij uitleggen dat hij altijd honderd procent consequent is, ook nu, en dat hij vorig jaar absoluut niets anders zei.

Een rustige Van Gaal die van de ene op de andere seconde begint te razen dat zijn gemoedstoestand nooit verandert; het is heel grappig, behalve wanneer hij het tegen jou heeft.
Kampioen

Leuk om vast te stellen: Louis en ik, we staan er hetzelfde in.

Ik vind het Nederlands elftal namelijk óók altijd kut en zonde van mijn tijd, zeker in de oneven jaren. Tót er een groot eindtoernooi begint. Dan ben ik er altijd van overtuigd dat we gewoon weer kampioen worden, zoals altijd.

Nu ook weer. Tot een paar weken geleden sloeg ik Spanje een stukje hoger aan dan Nederland; nu ben ik ervan overtuigd dat het een ingekakt, uitgeblust zooitje is. Geen heilig vuur meer. Op de NOS-site zag ik een filmpje waarin Bert Konterman dat uitlegde - en die speelde zelf in diverse matige elftallen, dus hij kan het weten.

Tot een paar weken geleden beschouwde ik het als een fataal probleem dat Nederland vermoedelijk al in de tweede ronde Brazilië tegenkomt, maar sinds donderdagavond niet meer. Stelt niks voor. Donderdagavond schoot de scheidsrechter nog te hulp, maar dat stopt een keer.

Tot een paar weken geleden zat ik te mopperen over Robin van Persie en dat hij nog nooit een echt lekker eindtoernooi heeft gespeeld. Nu zie ik hem toch vooral als onze Oranje-topscorer aller tijden, zonder verdere mitsen en maren. Topscorer. Aller. Tijden. Punt.

En anders grijpt Klaas-Jan Huntelaar gewoon zijn kans. Zoals Van Basten in 1988.
Rode bultjes

Tot een paar weken geleden, kreeg ik overal jeukende rode bultjes bij de gedachte dat de Nederlandse achterhoede zou gaan bestaan uit een stel Feyenoorders dat zelfs in de Nederlandse eredivisie meer dan één goal per wedstrijd tegen kreeg, aangevuld met een Ajax-linksachter die pas enigszins bruikbaar werd toen hij geen linksachter meer hoefde te zijn.

Nu, daarentegen! Nou goed, ik denk eigenlijk nog steeds dat we een prutverdediging hebben, dus dit is misschien niet het beste voorbeeld, maar daar gaat het niet om. Waar het om gaat, mensen, is geestdrift!

Het moet raar lopen wil Oranje geen wereldkampioen worden. Louis en ik zien het zitten. En geen gezeur over de Hollandse School, gewoon lekker 1(!)-5-3-2 spelen. Bajonet tussen de tanden en gáán. Van Gaal zei dat Oranje naar zijn mening niet over de schreef ging in de WK-finale van 2010. Dat belooft wat.

Wereldkampioen 2014: Nederland. Kan niet missen.

Door: NU.nl/Menno Pot

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!