| Vergeten? | Registreer

Artikel: De verloren magie van het Maracana

14 juni 2014 15:51 | Bron: NUsport | Auteur: Benjamin Hagen
 

Zondag is het zover. Op de vierde dag van het WK wordt er eindelijk afgetrapt in het Maracanã. Ooit de heilige tempel van het Braziliaanse voetbal, tegenwoordig een prachtig stadion. Eind 2013 was ik voor het laatst in het Maracanã. Flamengo nam het op tegen Corinthians. Toen ik het metrostation naast het stadion verliet en richting de ingang liep, wist ik niet wat ik zag. De plek waar ik acht jaar eerder voor het eerst en laatst was geweest, herkende ik niet meer terug.

Als toerist had ik in 2005 een rondleiding door het Maracanã gekregen. Volgens de Rio-stadsgidsjes lag het stadion in een slechte buurt. Toen ik de taxi verliet, was ik snel en zonder om te kijken naar de hoofdingang gelopen.

Wat me voornamelijk van de rondleiding bijbleef, waren de kleedkamers. Enorm waren ze. En vervallen. Ze deden me denken aan de vele hokken die ik als amateurvoetballer had gezien. De staat van de tribunes was niet veel beter. Veel beton vol gaten, versleten stoeltjes. De atletiekbaan om het veld maakte de lelijkheid compleet.

Toch had het iets magisch. Kijken naar het Maracanã, een stadion dat gebouwd was voor het enige WK dat Brazilië ooit had georganiseerd. Zeker tienduizend arbeiders hadden het Maracanã eind jaren veertig in kort tijdsbestek uit de grond gestampt.

Garrincha
Het waren in Brazilië de jaren van ongekende economische groei. Het Maracanã werd het symbool van de vooruitgang. Nergens ter wereld stond een stadion van dat formaat.

In 2005 was het Maracanã vooral een symbool van stilstand. In zestig jaar was er nauwelijks iets aan het stadion veranderd. Alsof Garrincha er nog altijd één keer in de twee weken speelde.

VIP-boxen
Toen ik eind vorig jaar uit de metro stapte, maakt alleen de wegen en pleinen rond het stadion me al duidelijk dat het oude Maracanã niet langer bestaat. Geen tegel lag er scheef, het beeld van Bellini (aanvoerder van het Braziliaans elftal dat in 1958 en ’62 de wereldtitel veroverde) glom in de zon.

Zo’n 350 miljoen euro had de Braziliaanse overheid in de drie jaar durende verbouwing gestopt, las ik later. Aan alle FIFA-eisen was voldaan. Staanplaatsen waren verdwenen en VIP-boxen gekomen. Ruim honderdduizend supporters pasten er bij lange na niet meer in het stadion. Het maximale toeschouwersaantal na de verbouwing: 73.000.

Na het betreden van het stadion zag ik dat er prima werk was geleverd. Glimmende vloeren, nette WC’s, comfortabele stoeltjes, twee grote schermen en geen spoor meer van de atletiekbaan.

Ik miste zowaar het oude Maracanã.

Door: NU.nl/Daan Dekker

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!