| Vergeten? | Registreer

Artikel: Voetbalgekte, ook op de Dag van de Geliefden

13 juni 2014 14:30 | Bron: De Telegraaf | Auteur: Benjamin Hagen
 

Geen mooier moment om de Goddelijke Kanaries in de armen te sluiten dan 12 juni, de dag waarop de Brazilianen ‘Dia de Namorados’ vieren. En eerlijk is eerlijk: de Dag van de Geliefden werd er een boordevol hartstocht.

Het zinderde gisteren de gehele dag in Manaus – en dat kwam niet doordat het kwik de 30 graden ruimschoots oversteeg. Het was alsof niemand spelbreker wilde zijn op dit heuglijke moment waar een complete natie jaren naar had gehunkerd. Auto’s reden ’s ochtends al toeterend door de straten. Iedereen had een shirt van de Seleção aangetrokken. Wie nog geen ‘Auriverde’ aan zijn wagen had hangen, werd op het kruispunt bestookt door straatventers die hun Braziliaanse vlaggen luidkeels uitventten.

Iedereen deed mee. En wie niet mee kon doen, werd wel over de streep getrokken om alsnog aan te haken. In het immense winkelcentrum Manaura Shopping werden zelfs officiële voetbalshirts op afbetaling van de hand gedaan. Voor tien maandelijkse aflossingen van 23 reais (zo’n zevenenhalve euro) kon ook de man met de smalle beurs op stand meefeesten.

In de supermarkt was het hamsteren toen al ruimschoots begonnen. Een blikje Skol (een Hoppig Pils dat ik slechts ken omdat Piet Bambergen het in een grijs verleden lachend aanprees) kostte 1,15 real, nog geen vier dubbeltjes. Dat buitenkansje lieten de Brazilianen niet onbenut, getuige de lege schappen. De slager deed eveneens goede zaken. Speelt de Seleção, dan moet de churrasco immers roken. Alleen naar de anti-roos shampoo met daarop de afbeelding van Pelé werd niet omgekeken.

Als bij toeval belandde ik tegen de tijd dat 2700 kilometer zuidelijker in São Paulo het eerste fluitsignaal van het WK klonk in de buurt van de Arena Amazônia. Mijn aandacht werd getrokken door een wijkje dat volledig groen, geel en blauw was geverfd. Op straat verzamelden mensen van allerlei pluimage zich op gammele tuinstoelen voor enorme televisieschermen. Er werd gewenkt dat ik tussen hen in plaats moest nemen. Ik zat nog niet of ik had al een steenkoude Brahma Chopp in mijn handen. Wie voetbal kijkt, drinkt bier. Het is in Brazilië een ongeschreven wet waar niet aan valt te tornen.

Tandeloze omaatjes maakten een praatje. De plaatselijke slager stelde zijn vriesruimte beschikbaar om gerstenat te koelen. Schaars geklede jongedames wilden weten of die meneer met die FIFA-kaart om zijn nek de uitslag kon voorspellen. Ik mompelde iets over 2-1 en kreeg in ruil voor het delen van zoveel voetbalkennis een zoveelste Brahma in mijn handen gedrukt.

Ik verkeerde, kortom, in goed gezelschap. Een van de aanwezigen behoorde, zo meldde zijn shirt, zelfs tot de ‘Seleção de Jésus’. Het Keurkorps van Onze Lieve Heer, dus.

Diezelfde Messias bleek zijn volgelingen goed gezind, zo concludeerde ik na negentig minuten. Ofschoon het feest na het laatste fluitsignaal allesbehalve was afgelopen, keerde ik voldaan terug naar mijn hotel.

Mijmerend over de 3-1 viel mijn oog op een winkeletalage waar een t-shirt hing. ‘Te Amo Mais Que Futebol’, luidde de opdruk. Ik Hou Meer Van Jou Dan Van Voetbal.

Ik vroeg het me af. Zou er op deze Dag van de Geliefden ook maar één van zijn verkocht?

Door: Luuk Blijboom, www.telegraaf.nl

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!