| Vergeten? | Registreer

Artikel: Oranje hoopt op de vrije trappen van De Guzman

13 juni 2014 12:32 | Bron: NUsport | Auteur: Benjamin Hagen
 

Iedereen weet welk indrukwekkend combinatievoetbal de Spanjaarden kunnen spelen. Toch verrassen ze de wereld telkens weer met hun tika-taka. De perstribune in de prachtige Arena Fonte Nova bevindt zich hoog in het midden van de lange zijde. Het zijn erg veel trappen die je moet nemen, maar eenmaal boven heb je uitstekend het overzicht over het veld.

Ook een deel van het rauwe Salvador kan je fraai zien liggen, tussen het half zwevende stadiondak en de bovenste tribunes door.

Heel even ging de blik richting die stad met z'n Afrikaanse invloeden, maar al rap waren het de Zuid-Europeanen op het veld die de aandacht opeisten. Een kwartier lang was de Spaanse training op de avond voor de WK-kraker tussen Spanje en Oranje openbaar voor de pers.

Gelukkig nemen de Brazilianen het niet zo nauw met de tijd en kon ik zomaar tien minuten langer watertanden van het positiespel dat de regerend wereldkampioenen uitvoerden.

Smullen
Want het was smullen geblazen toen Xavi, Iniesta en hun kameraden de bal in hoog tempo rond lieten gaan. Eigenlijk kan ik alle 20 Spanjaarden (de keepers deden niet mee) wel noemen, want ook spelers als Xabi Alonso en Juan Mata hebben het razendrappe spel in de kleine ruimte uitstekend onder de knie. Achteloze hakjes, no look-passes en panna's wisselden elkaar af. Alsof het allemaal vanzelf ging.

Hoe anders was dat bij Nederland, dat twee uurtjes later dezelfde grasmat betrad voor eveneens een afsluitend positiespel. Was het zo slecht wat de Oranje-spelers lieten zien? Waarschijnlijk niet als je het met Honduras vergelijkt, toch ook een WK-deelnemer. Of, vooruit, Zwitserland.

Maar wel in verhouding tot Spanje, dat aan kwaliteit nog altijd niet heeft ingeboet. Sterker, op geen Oranje-training die ik deze WK-voorbereiding zag, lag het niveau zo hoog als in deze 25 minuten die ik van Spanje kon aanschouwen. En van verzadiging lijkt ondanks de winst van de laatste drie grote toernooien ook nog geen sprake.

Wapen
Toch is er altijd hoop voor het elftal van bondscoach Louis van Gaal. De reeks vrije trappen waarmee een aantal spelers van Oranje de training besloot, bood bijvoorbeeld perspectief. Wesley Sneijder bleek het nog niet verleerd en Nigel de Jong klopt aan de deur der specialisten.

Maar vooral met Jonathan De Guzman heeft Nederland er een wapen bij. Niet voor het eerst tijdens de Oranje-trainingen was hij het meest doeltreffend vanaf een meter of twintig. Zijn specialiteit: de snel dalende bal over de muur. 'Slachtoffers' Tim Krul en Michel Vorm werden er meermaals door verrast.

Dus mocht het beoogde counterspel vanavond niet tot uitgespeelde doelkansen leiden, dan moet Arjen Robben of Robin van Persie maar een keer een vrije trap versieren rond het Spaanse zestienmetergebied. Pluspunt in dat kader: achterin bij Spanje speelt Sergio Ramos, behalve een geweldige verdediger ook een kaartenverzamelaar die nogal eens een stomme overtreding maakt.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.
Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!