| Vergeten? | Registreer

Artikel: Geen Goddelijke Kanarie, maar een Katwijker

11 juni 2014 18:37 | Bron: NU.nl/DaanSmink | Auteur: Benjamin Hagen
 

Op elk pleintje wordt gevoetbald. Op straat wordt gevoetbald. Op het strand wordt gevoetbald. Door kinderen wordt gevoetbald. Door oude mannen wordt gevoetbald. Door vrouwen wordt gevoetbald. Rio de Janeiro is sowieso al een warm bad, maar zeker voor wie van voetbal houdt. Overal op straat lopen mensen in shirts van hun favoriete club. Vaak is dat het fraaie zwart met rood van Flamengo, dat de grootste achterban heeft van het land.

Een jaar geleden volgde ik Jong Oranje op het jeugd-EK in Israël. Ook een mooi land, daar niet van, maar als we uitlegden dat we voor het voetbaltoernooi daarheen waren gekomen, werden we glazig aangekeken. Dat toernooi staat weliswaar niet in de schaduw van een Grote Mensen-WK, maar het leefde er totaal niet.


Veel Brazilianen moeten ook nog in WK-stemming komen omdat ze meer zaken aan hun hoofd hebben, schreef collega Daan Dekker gisteren al op deze plek. Maar dat het land voetbal ademt staat vast. Als de jeugdinternationals vorig jaar in Israël even het hotel verlieten voor een frisse duik in zee, dan konden ze vrijwel ongestoord hun gang gaan. Memphis Depay, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Daley Blind, Leroy Fer, Jordy Clasie en Georginio Wijnaldum zijn er nu opnieuw bij. Zij hebben al gemerkt dat het er in Brazilië wel anders aan toe gaat.

Voetbalmaf
Gillende vrouwen én mannen melden zich elke dag weer bij het spelershotel van Oranje, in de hoop een glimp op te vangen van de spelers. Of liever nog met ze op de foto te gaan. Zelfs van perschef Kees Jansma worden gretig kiekjes gemaakt. Een heel peloton agenten is nodig om te voorkomen dat de spelers letterlijk onder de voet worden gelopen.

Ook gisteren bleek weer dat de Brazilianen alles interessant vinden wat met voetbal te maken heeft. Op het complex van Flamengo, waar Nederland trainde in Rio, staat een mooi beeld van de legendarische Zico . ​Uiterlijk heeft dat opvallend veel weg van Dirk Kuijt. Geen Goddelijke Kanarie maar Goddelijke Katwijker. De tweet met foto die ik daaraan wijdde werd prompt opgepikt door het Braziliaanse medium O Globo, dat aan de vergelijking van de 'jornalista holandês' een heus nieuwsstukje besteedde.

Kortom: heerlijk zo'n voetbalmaf land. Mijn WK is nu al geslaagd.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.
Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!