| Vergeten? | Registreer

Artikel: Het raadsel van Rio

10 juni 2014 14:11 | Bron: Nu.nl/Daan Smink
 

Hoe is het gesteld met de vorm en vooral de fitheid van de vermeende 'gouden driehoek' van Oranje, bestaande uit Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben? Zonder het spannender te willen maken dan het is: waarschijnlijk zal die vraag pas tijdens de eerste WK-wedstrijd van Oranje beantwoord worden, vrijdag tegen Spanje.

Individueel zijn het spelers van wereldklasse, daar is iedereen het over eens. Maar als swingend aanvalstrio moet de wereld nog veroverd worden. Alle Hollandse hoop is wel op hen gevestigd. Logisch ook, gezien hun staat van dienst - en het verschil met die van de rest van het elftal.

Wederopstanding
Dus is de vraag die constant rondzoemt boven het zonovergoten trainingscomplex van Oranje hoe fit en hoe goed ze zijn. Bij Sneijder is voorlopig, om maar even de terminologie van de bondscoach aan te houden, een klein plusje te noteren. Met dank aan zijn wederopstanding in de laatste maanden bij Galatasaray. Maar kan hij nog wat hij vier jaar geleden kon, toen hij in Zuid-Afrika Oranje eigenhandig naar de finale hielp?

Bij Robben mag op basis van zijn clubseizoen zelfs een 'plus plus' opgeschreven worden. Hij voegde met Bayern weer een paar prijzen aan zijn toch al imposante palmares toe. Maar iedereen weet dat bij de vleugelaanvaller 'plus plus' heel snel kan veranderen in 'min min', als hij weer eens een blessure oploopt.

Zijn laatste serieuze kwetsuur stamt al weer van maanden geleden, alleen weet niemand of dat nou juist wel of juist niet een goed voorteken is. En dan wordt het duel met Spanje ook nog eens op vrijdag de 13e gespeeld…

Van Persie is het grootste raadsel van Rio. Als rasvoetballer heeft hij weinig wedstrijdritme nodig om zijn topniveau te halen, maar het lichaam werkt de laatste maanden niet mee. Op de trainingsaccomodatie van Flamengo is de spits de ene dag een minnetje (want traint slechts deels met de groep) en de andere dag een voorzichtig plusje (traint met de groep én goed).

Onheilspellend
Zondag tijdens een persmoment probeerde Van Persie nog maar eens nadrukkelijk de zorgen weg te nemen. Heus, de lichte liesklachten hinderden hem totaal niet (plusje). Zijn toevoeging dat hij de afgelopen vijf jaar nog nooit zonder pijn had gespeeld, was echter eerder onheilspellend dan geruststellend (minnetje). Van Persie wil zo graag eindelijk eens schitteren op een groot toernooi. Allicht is dat ook zijn voornaamste valkuil.

En vallen deden ze zondag tijdens de training alle drie. Sneijder stond snel weer op, Van Persie liep even te trekkebenen en voelde aan zijn lies, en Robben viel als Robben: op het oog te gemakkelijk (vond ook ‘dader’ Bruno Martins Indi), maar wel met wat fysieke problemen als gevolg.

Ze konden de oefensessie stuk voor stuk gewoon voltooien, maar swingen deed het dus nog niet. Het was veelzeggend dat Van Persie daarna onder meer zei dat hij "heel benieuwd" is hoe Oranje het ervan af gaat brengen op dit WK. Want spannend is het zeker, als je nog geen idee hebt waar je staat. Vrijdag zullen we het weten.

Verslaggever Daan Smink is afgereisd naar Brazilië om Oranje te volgen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Dekker een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!