| Vergeten? | Registreer

Artikel: Pedro en Van Gaal

10 juni 2014 10:18 | Bron: Nu.nl/Daan Smink
 

''Brasil?'' Taxichauffeur Pedro maakt een afkeurend gebaar en trekt een somber gezicht. ''Laranja!'' roept Pedro tegen zijn Nederlandse toehoorders. Hij support het Nederlands elftal, maakt hij duidelijk.

Om dat kracht bij te zetten ramt hij meermaals op zijn claxon als we het spelershotel van Oranje passeren in Rio, precies op het moment dat de selectie daar de bus instapt voor een ritje richting het trainingsveld.

Ons Portugees (en zijn Engels) is niet goed genoeg om helder te krijgen waarom hij dan precies het Nederlands elftal en niet de Braziliaanse ploeg steunt, maar ook bij het horen van de naam van sterspeler Neymar schudt hij het hoofd. Pedro vindt het maar niks. Wel verwijst hij al gebarend nog naar de uitschakeling van Brazilié door Oranje in de kwartfinales van het vorige WK. Dat was hard aangekomen.

Of zijn gebrek aan enthousiasme over de eigen ploeg een uitzondering is moet nog blijken, de meeste Brazilianen moeten nog in WK-stemming komen. Hier en daar worden in de straten en in sommige barretjes vlaggen opgehangen, Rio kleurt langzaam groen met geel. Maar van een echte WK-gekte is nog geen sprake. Voor het legendarische Maracana-stadion staat zelfs niet de look-a-like van Pelé, maar van de Argentijn Maradona zijn kunstjes te vertonen in ruil voor wat geld.

Verlangen
Misschien is het omdat de laatste wereldtitel uit 2002 stamt, dat veel Brazilianen een wat afwachtende houding aannemen. Voor Braziliaanse begrippen is dat immers best een poos geleden. Elk WK opnieuw verlangen de inwoners van het land een nieuwe wereldtitel van de vijfvoudig kampioen. Of het team nou goed genoeg is of niet.

Hoe anders is de situatie in Nederland. ''Ik heb er heel veel vertrouwen in'', blikte Wesley Sneijder vooruit. ''Dat meen ik serieus.'' Dat hij die laatste toevoeging nodig vond zei veel. Sneijder heeft blijkbaar het idee dat hij één van de weinigen is. Al lijkt hij in bondscoach Van Gaal een medestander te hebben.

Die toonde zich op zijn eerste persconferentie op Braziliaanse bodem erg enthousiast. Over ''de stappen die waren gemaakt in een proces'' en over zijn spelers ''die steeds fitter worden en steeds meer geloof hebben in het systeem''.

Schitteren
Van Gaal is gretiger dan ooit. Eindelijk is hij op het WK, het podium waar hij zo graag wil schitteren. Spelers die nog niet in de gaten hebben dat het er nu echt om gaat, komen er tijdens de training al snel achter. Stefan de Vrij heeft buiten de ogen van de bondscoach gerekend als hij bij een pass- en trapoefening wat nonchalant een bal kaatst. ''Stefan, die bal moet strák!'', schalt er over het veld.

De Vrij is niet de eerste en zeker niet de laatste speler die wordt aangepakt. De bondscoach is klaar voor een mooi WK. Voor volk en vaderland. En een beetje voor Pedro.

Verslaggever Daan Smink is afgereisd naar Brazilië om Oranje te volgen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Dekker een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Smink

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!