| Vergeten? | Registreer

Artikel: Het slechte humeur van de Brazilianen

10 juni 2014 9:58 | Bron: NU.nl/Daan Dekker
 

Volgens een recent onderzoek van het Amerikaanse instituut Pew Center ziet zestig procent van de Brazilianen de komst van het WK niet zitten. Het geld dat de overheid in het toernooi heeft geïnvesteerd, had aan andere - in hun ogen belangrijkere - zaken besteed moeten worden.

Op Radio 1 nam Trouw-correspondente Stijntje Blankendaal laatst het woord grafstemming in haar mond. Dat gaat misschien wat ver, maar één ding is zeker: onverdeeld enthousiast over het toernooi zijn de voetbalminnende Brazilianen niet.

Alleen het straatbeeld is daarvoor al een indicatie. Het is in Brazilië een traditie om je huis en straat speciaal voor het WK geel en groen te verven. Nu gebeurt dat slechts mondjesmaat. Bij mij in de buurt heeft slechts tien meter stoep een likje verf gekregen.

Het zijn vooral de winkeliers die er wat van proberen te maken. Bij het benzinestation om de hoek dragen de medewerkers grote geelgroene hoeden. Bij een lingeriezaak even verderop heeft de paspop een geelgroene string aan.

Alleen rond het Itaquerão, het stadion waar Brazilië en Kroatië donderdag het WK aftrappen, zijn er flink wat schilders bezig geweest. De flats in de omgeving van het stadion zijn veranderd in betonnen vlaggen en de vier kilometer lange muur langs de metrolijn richting het Itaquerão is door grafiteiros volgespoten met WK-afbeeldingen. Beide projecten zijn gefinancierd door de overheid.

Straatverkoper Djair, die ik samen met Veerle Denissen en Ron Santing al een half jaar volg voor de vierdelige docuserie Itaquera: WK-voetbal in je achtertuin, klaagde laatst over het gebrek aan enthousiasme in zijn land. "Normaal is er rond een WK alleen maar vrolijkheid, nu niet. Veel mensen lijken er geen zin in te hebben. Ik merk het aan de verkoop van mijn Braziliaanse voetbalshirts."

Geklaag
Wat in Brazilië vooral opvalt, is het geklaag. Over de vertraging bij de vele WK-bouwwerkzaamheden (zelfs WK-ambassadeur Ronaldo liet zijn ongenoegen blijken), over de dure entreekaartjes, over de staat van het onderwijs en de gezondheidszorg. Natuurlijk zijn er nog genoeg WK-enthousiastelingen, maar die houden zich veelal koest.

Het enige dat tot nu toe aan de bedrukte stemming ontbreekt, zijn grote protesten, zoals tijdens de Confederations Cup van vorig jaar. Al maandenlang trekken meerdere protestbewegingen de straat op, de massa hebben ze alleen nog niet mee weten te krijgen.

Hoe zal dat donderdag zijn? Gaan de Brazilianen dan wel massaal de straat op? En wat als Brazilië van Kroatië wint, slaat de stemming dan om? Eén ding is zeker: het gaat een spannend toernooi worden. Niet alleen in sportief opzicht.

Daan Dekker woont sinds augustus 2013 in São Paulo en is schrijver van het boek De Brazilianen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Smink een dagelijks WK-blog.

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.

Door: NU.nl/Daan Dekker

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!