| Vergeten? | Registreer

Artikel: Wesley Sneijder, ideale spelverdeler

5 juni 2014 13:54 | Bron: Goal
 

De definitieve WK-selectie van bondscoach Louis van Gaal is bekend. Goal brengt van de 23 spelers van het Nederlands elftal een profiel. Hij moest zijn aanvoerdersband, basisplaats en uiteindelijk zijn plek in de selectie afstaan. Het leek een aflopend verhaal te zijn, maar Sneijder (29) heeft zich teruggeknokt. De middenvelder van Galatasaray is op tijd fit en in vorm om mee te gaan naar het WK. Met zijn ervaring en kwaliteiten kan Sneijder het verschil maken, zoals hij vier jaar geleden ook deed in Zuid-Afrika.

ANALYSE SEIZOEN 2013/14
Het voorbije seizoen was voor Sneijder vooral een race tegen de klok. Een jaar voordat het WK zou beginnen kreeg de Utrechter een zware domper te verwerken. In juni 2013 moest Sneijder zijn aanvoerdersband bij Oranje afstaan en werd zelfs gepasseerd voor WK-kwalificatiewedstrijden. Bondscoach Louis van Gaal vond de spelmaker niet scherp en fit genoeg om nog te selecteren.

Wat volgde was een nationale discussie over een vermeende confrontatie tussen Van Gaal en Sneijder. De sterspeler van het WK in 2010 focuste zich op Galatasaray en liet na de winterstop zien niet afgeschreven te moeten worden. In de Champions League schoot hij de Turkse club met het winnende doelpunt tegen Juventus naar de achtste finales van het miljoenenbal.

Het bleek de start van een succesvolle tweede seizoenshelft voor Sneijder. Galatasaray werd weliswaar geen kampioen, maar mede dankzij twaalf doelpunten en zeven assists van de ex-Ajacied wist Cim Bom wel een Champions League-ticket voor volgend seizoen te veroveren. Sneijder was matchwinner in de derby tegen Fenerbahçe en in de Turkse bekerfinale Eskisehirspor.

In totaal kwam Sneijder dit seizoen tot zeventien doelpunten en negen assists in 42 officiële wedstrijden voor Galatasaray. In Turkije groeide hij richting zijn oude vorm. De eerste tekenen daarvoor kwamen in oktober bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Sneijder maakte één van de twee goals in Istanbul (0-2).

TOERNOOI-ERVARING
Even leek Sneijder een zesde eindtoernooi te kunnen vergeten, maar zo ver liet hij het niet komen. De ex-Ajacied liet op tijd zien nog steeds van grote waarde te kunnen zijn voor het Nederlands elftal. Zoals hij zeker was op het WK in 2010. Vier jaar geleden was Sneijder met vijf goals een katalysator binnen het Oranje dat de finale haalde.

Met twee goals tegen Brazilië in de kwartfinale zette hij Nederland in vuur en vlam. Ook in de wedstrijden tegen Japan, Slowakije en Uruguay vond Sneijder het net. Daardoor werd hij gedeeld topscorer in Zuid-Afrika met Thomas Müller, Diego Forlan en David Villa. Müller kreeg de Gouden Schoen omdat hij de meeste assists had van het viertal.

In 2008 onderscheidde Sneijder zich ook op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. De middenvelder scoorde zowel tegen Italië als Frankrijk in de groepsfase. Op de voorgaande eindtoernooien kon een jonge Sneijder niet het verschil maken voor Oranje.

Op het EK in 2004 debuteerde Sneijder met een invalbeurt in de eerste groepswedstrijd tegen Duitsland. Daarna mocht hij ook nog binnen de lijnen komen tegen Letland en Zweden. Twee jaar later begon Sneijder onder bondscoach Marco van Basten als basisspeler tegen Montenegro, maar tegen Ivoorkust en Argentinië begon hij weer op de bank. In de achtste finale tegen Portugal speelde Sneijder het gehele duel.

ROL BINNEN ORANJE
Het was nog even spannend, maar Van Gaal heeft Sneijder toch geselecteerd voor het WK in Brazilië. Hij lijkt zelfs op een basisplaats te kunnen rekenen, ook doordat concurrent Rafael van der Vaart geblesseerd raakte tijdens het trainingskamp in Brazilië.

In Portugal liet Sneijder een uitstekende indruk achter op Van Gaal en de technische staf. "Sneijder is heel fit bij ons aangekomen. Daar ben ik ongelooflijk blij mee. Ik heb in de media gelezen dat dat door de bondscoach komt, maar ik denk dat het aan Wesley zelf te danken is."

De bondscoach wil niet zeggen dat hij Sneijder heeft geprikkeld door hem de aanvoerdersband af te nemen en zelfs niet te selecteren na de oefentrip in Azië in de zomer van 2013. De middenvelder benadrukt dat hij zelf ook wist dat hij fitter en beter kon worden dan ongeveer een jaar geleden.

"Het is voor mij geen issue of de bondscoach me heeft geprikkeld of niet, omdat het groter is gemaakt dan het was. Ik kreeg het gevoel zelf ook dat ik niet zo fit raakte als ik wilde zijn. Natuurlijk hebben we intern ook dingen besproken en daar ga je mee aan de slag", aldus Sneijder.

Met een topfitte Sneijder achter spitsen Arjen Robben en Robin van Persie lijkt er ondanks de afwezigheid van Kevin Strootman sprake van 'De Grote Drie'. Als Sneijder in topvorm is op het WK, kan hij Nederland net als vier jaar geleden hoop bieden op iets moois. Bij vlagen liet de middenvelder in de voorbereiding zijn klasse zien, maar er zal op het WK nog een schepje bovenop moeten.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!