| Vergeten? | Registreer

Artikel: Nicolae Mitea, mislukte carriere van voormalig supertalent

23 april 2013 15:00 | Bron: Voetbalinfo | Auteur: Ivo Terpstra
 

Lang niet alle voetballers die op jonge leeftijd als groot talent worden gezien, weten uiteindelijk de top te bereiken. De komende weken onderzoekt Voetbalinfo wat er geworden is van spelers voor wie een gouden toekomst leek weggelegd, maar die uiteindelijk in de vergetelheid zijn geraakt. Deze week: de mislukte carrière van Nicolae Mitea.

Ajax stevent dit seizoen af op het derde landskampioenschap op rij. Het lijkt inmiddels een gewoonte te worden dat de schaal in de Amsterdam ArenA omhoog wordt gehesen, maar de laatste landstitel vóór deze trilogie dateert alweer van 2004. De selectie herbergde toentertijd namen als Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, John Heitinga en Zlatan Ibrahimovic . Stuk voor stuk spelers die inmiddels hun sporen in het internationale voetbal dik verdiend hebben. De linksbuitenpositie werd destijds ingevuld door een minstens zo groot talent: de Roemeen Nicolae Mitea.

Mitea was in 2003 overgekomen van Dinamo Boekarest en kent een flitsend eerste seizoen. Met zeven goals in 23 wedstrijden heeft de Roemeense vleugelflitser een behoorlijk aandeel in de veroverde landstitel. Door zijn prestaties speelt Mitea zich in het nationale elftal van Roemenië en er lijkt een grote carrière in te zitten. Het jaar 2005 betekent echter het omslagpunt in zijn loopbaan. Mitea krijgt te maken met een zware kruisbandblessure en na zijn herstel is er in Amsterdam nog amper speeltijd voor hem weggelegd. In 2008 besluit de speler zijn contract bij Ajax te laten ontbinden. “De grootste fout uit mijn loopbaan”, zo erkent Mitea jaren later tegenover Voetbal International.

Dan nog vol zelfvertrouwen na alle positieve kritieken uit zijn eerste Amsterdamse seizoenen, denkt Mitea zijn carrière te kunnen vervolgen bij een Europese topclub. Concreet wordt er echter niemand, waardoor er voor Mitea niets anders opzit dan terugkeren naar waar het allemaal voor hem begon: Dinamo Boekarest. Hij verkrijgt er een meerjarig contract, dat na één seizoen alweer wordt ontbonden. Mitea, overijverig om een nieuwe club te vinden, duikt in 2010 op in Breda. De speler zelf zegt nog tijdens zijn stageperiode vaarwel tegen NAC, omdat de club hem niet direct de zekerheid kan geven van een contract.

Vervolgens gaat het verder bergafwaarts met de carrière van de kleine Roemeen. Een contract bij de Griekse tweedeklasser Ionikos laat hij wederom ontbinden, nog voordat hij één duel in actie is gekomen. De enige club die dan nog op zijn diensten zit te wachten blijkt Petrolul Ploiesti, in 2011 net gepromoveerd naar de hoogste Roemeense divisie. Voor een appel en een ei gaat Mitea daar aan de slag, maar twee korte invalbeurten verder neemt hij ook van die club alweer afscheid. Inmiddels zit het voormalig toptalent al sinds januari 2012 zonder club. Begin dit jaar dook zijn naam nog even op bij de FC Rapid Ghidighici. De Moldavische middenmoter biedt Mitea een contract voor de rest van het jaar aan, maar de speler gaat niet akkoord met het geboden salaris.

Hiermee lijkt er definitief een einde te zijn gekomen aan de kortstondige loopbaan van Mitea. Zijn eerste seizoen bij Ajax, met een basisplaats en een landstitel, blijkt achteraf meteen het hoogtepunt voor hem te zijn geweest. De kruisbandblessure en de te optimistische gedachte dat meerdere topclubs voor hem in de rij zouden staan, bleken dodelijk voor het vervolg van zijn carrière. In totaal speelde de vijfvoudig international nog geen tachtig competitiewedstrijden in het afgelopen decennium.

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!