| Vergeten? | Registreer

Artikel: Matchfixing in Eredivisie: Partijdige scheidsrechters?

6 februari 2013 16:00 | Bron: Voetbalinfo
 

Het begrip matchfixing houdt deze week heel Europa weer bezig nadat er nieuwe berichtgevingen de wereld in zijn geholpen. Ook in het Nederlandse voetbal zouden er wedstrijden gemanipuleerd zijn de afgelopen jaren. Aangezien er geen concrete clubs of personen zijn genoemd is het een beetje gissen naar de manier waarop wedstrijden zijn gecontroleerd van buitenaf. Ook wordt er vaak naar de scheidsrechters gewezen als het gaat om matchfixing. Vandaar dat de redactie van Voetbalinfo.nl de arbiters uit de Eredivisie onder de loep heeft genomen.

Heel ver terug in de tijd willen we voor dit kleine onderzoek niet gaan. Daarom is er besloten om enkel de wedstrijden die dit seizoen zijn gespeeld te bekijken en de verrichtingen van de leidsmannen eens nader te bekijken. Zijn er bijvoorbeeld bijzonder veel overwinningen voor één ploeg onder leiding van een bepaalde scheidsrechter of zijn er absurd veel gele/rode kaarten gegeven in wedstrijden. Tevens is besloten om alleen de arbiters te beoordelen die dit seizoen minimaal tien wedstrijden in de Eredivisie hebben gefloten. Hierdoor blijven de enkele optredens van de Belgische scheidsrechters in de Eredivisie dit seizoen buiten beschouwing.

Pieter Vink en Kevin Blom zijn volgens de KNVB de beste scheidsrechters uit ons eigen kikkerlandje. Zij hebben met veertien wedstrijden per persoon dan ook de meeste affiches achter hun naam staan. Opvallend is dat Vink dit seizoen nog geen enkele keer een rode kaart heeft getrokken, terwijl Blom reeds vijf keer de rode prent uit zijn achterzak toverde. Naast Blom gaven Ruud Bossen, Tom van Sichem, Eric Braamhaar en Reinold Wiedemeijer ook vijf rode kaarten in de Eredivisie. Met stip op nummer een staat echter Danny Makkelie, die met twaalf optredens dit seizoen tot een van de meest ervaren leidsmannen behoord. De scheidsrechter uit Dordrecht trok dit seizoen in twaalf wedstrijden maar liefst zeven keer de rode prent (3x direct rood, 4x geel/rood). In het algemeen klassement van getrokken kaarten staat de alom gerespecteerde Pol van Boekel echter bovenaan met vijftig prenten (47x geel, 2x rood, 1x geel/rood). Echte conclusies kunnen uit de gegeven kaarten nog niet worden getrokken. Zo nu en dan geeft een scheidsrechter aan dezelfde club in een andere wedstrijd wederom een rode kaart, maar om daar van matchfixing te spreken lijkt nog te ver gezocht.

De scheidsrechters die onder de loep zijn genomen zijn Pieter Vink, Kevin Blom, Bjorn Kuipers, Danny Makkelie, Ruud Bossen, Richard Liesveld, Bas Nijhuis, Jan Wegereef, Pol van Boekel, Tom van Sichem, Dennis Higler, Eric Braamhaar, Serdar Gözübüyük en Reinold Wiedemeijer. Naast het geven van kaarten is ook gekeken naar de wedstrijden die zij hebben gefloten. Zo kan er wellicht worden aangetoond op bepaalde scheidsrechter misschien wel een voorkeur hebben voor een club en dat team iets vaker het voordeel van de twijfel geven. In onderstaand overzicht is te zien welke clubs mogelijk een streepje voor hebben bij de scheidsrechters:

Vink: 3x Ajax – 3x winst, 2x Groningen – 2x winst, 2x Utrecht – 2x winst.
Blom: 2x Utrecht – 2x winst.
Kuipers: 3x Feyenoord – 2x winst 1x gelijk, 2x NEC – 2x winst.
Makkelie: 3x PSV – 3x winst.
Bossen: 2x Utrecht – 1x winst 1x gelijk, 2x Vitesse – 1x winst 1x gelijk.
Liesveld: 2x Ajax – 2x winst, 2x VVV – 1x winst 1x gelijk.
Nijhuis: 3x Vitesse – 3x winst, 2x Willem II – 1x winst 1x gelijk.
Wegereef: 3x Twente – 3x winst.
Van Boekel: 2x Vitesse – 2x winst.
Van Sichem: 2x NEC – 2x winst.
Higler: -
Braamhaar: 2x NAC - 2x – winst.
Gözübüyük: 3x PSV – 3x winst.
Wiedemeijer: 3x RKC – 2x winst 1x gelijk, 2x ADO – 2x winst.

Hele sterke conclusies kunnen uit bovenstaand overzicht helaas niet worden gehaald. Het feit dat twee scheidsrechters (Makkelie en Gözübüyük) ieder drie wedstrijden van PSV floten en de Eindhovenaren zes maal als winnaar van het veld stapten is nog niet zo raar. De formatie van trainer Dick Advocaat draait namelijk op volle toeren en is op ramkoers richting de titel in de Eredivisie. Vitesse komt er bij drie arbiters enorm goed van af. Bossen, Nijhuis en Van Boekel leverden de Arnhemmers reeds zestien punten op. Dit is echter mede verantwoordelijk door het ijzersterke seizoen dat Vitesse draait aan de hand van aanvaller Wilfried Bony, waardoor ook deze theorie voorlopig de prullenbak in kan. Kortom de clubs die eruit springen, zijn de clubs die over de hele competitie genomen bovengemiddelde resultaten neerzetten.

Het lijkt dan ook zeer onwaarschijnlijk dat in de Eredivisie dit seizoen sprake is geweest van matchfixing. Maar uit te sluiten is het nooit. Wij hebben nu puur op statistische wijze de Nederlandse scheidsrechters onder de loep genomen, maar waar moet er volgens jou nog meer naar gekeken worden?

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (0)

Reacties
Er zijn nog geen reacties


Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!