| Vergeten? | Registreer

Artikel: Op de Stip: Is Rotterdam te redden?

28 november 2010 22:47
 

Deze week een nieuwe aflevering van Op de Stip. Hierin nemen Joey de Bruin en Richard Bodde, beide hoofdredacteur op Voetbalinfo het tegen elkaar op over actuele vraagstukken. Vanwege vakantie, zal Mark Limburg de positie van Joey vervangen.

Beste Richard,

Een rumoerige week ligt achter ons. Zaterdag met de beet van een wilde Uruguayaan, Twente dat verloor van AZ om verder nog maar niet te spreken over de ‘randzaken’.

Halverwege leek het zelfvertrouwen van de gemiddelde Amsterdammer op het hoogtepunt, vlak voor de wedstrijd tegen de grote mannen in het wit. Hier was na de wedstrijd weinig meer van te merken, nadat er vier maal gescoord werd door de record houder van de Champions League. Hierbij doel ik natuurlijk op Real Madrid, dat met een verzwakt elftal kwam. Maar wat zou je verzwakt kunnen noemen, tegen de uit de kleuterschool stammend elftal dat Ajax heet. Een gemiddelde eredivisionist is er niets bij.

Door naar de woensdag. Hierin werd van mij verwacht dat ik voor Twente ging supporteren. Met tegenzin zag ik een goed spelend elftal rondom Wesley Sneijder. Dit ondervond Twente dan ook, ook al laat de score dit niet zien met de typische Italiaanse overwinning. De verdediging stond, het middenveld met de klassieke ‘10’ erin, een paar goede spitsen ervoor en het team heet binnenkort FC Sneijder. Is dit niet teveel eer voor Sneijder? En kan het Nederlandse voetbal nog op tegen de buitenlandse concurrenten in de Champions League?

Gr Mark

Het antwoord van Richard:

Beste Mark,

Fijn dat jij de honneurs waarneemt terwijl onze Joey aan het genieten is van een welverdiende vakantie in het land van de piramides en de farao’s.

Joey en ik hebben het vorige week uitvoerig over Ajax gehad, maar ik vond het toch wel pijnlijk voor het oog hoe Ajax andermaal volledig het schip in ging tegen de Koninklijke uit Madrid. Real heeft Ajax twee keer 90 minuten voetballes gegeven en de score had net als in Madrid opnieuw hoger op kunnen lopen.

Het meest pijnlijke vind ik eigenlijk dat Ajax in het duel met Luis Suárez aan de start verschijnt. Vampier-acties horen niet op een voetbalveld. Dat Ajax daarna met een schorsing van twee competitiewedstrijden komt vind ik lachwekkend. Als die maatregel ook had gegolden voor de Champions League of bovenop de schorsing van de KNVB dan had het ergens op geslagen, maar nu riekt het naar symboolpolitiek. Dat Suárez door Ajax ook nog op vakantie is gestuurd vind ik helemaal van de zotten.

Met FC Sneijder, vind ik dat je inderdaad te veel eer geeft aan Wesley Sneijder, hoe fantastisch hij ook kan voetballen. Met elf Sneijders word je ook geen kampioen. En ik denk dat Internationale ook veel meer is dan alleen Wesley Sneijder, al is het de (kleine) grote man daar.

Ik denk niet dat het Nederlands voetbal op kan tegen de grootheden uit het buitenland. Dit gaat alleen op als de Nederlandse ploeg een hele goede dag heeft en de opponent uit een grote Europese competitie een mindere dag, daarvoor zitten er vooral financieel te grote verschillen tussen de Eredivisie en de grote Europese voetbalcompetities.

Mark, jou zou ik iets willen vragen over Feyenoord. Het is de Rotterdammers de voorbije weken niet goed vergaan, toch blijft het ontzettend rustig in Rotterdam. Tot vandaag stonden ze zelfs op de zestiende plaats. Wat vind jij daarvan Mark, maak jij je zorgen om de eerste Nederlandse Europacup winnaar, of komt het allemaal goed in de havenstad?

Groet,

Rich

Het laatste mailcontact vanuit Mark betrof dit:

Beste Richard,

Om in te gaan op jouw verhaal. Een beet van een Vitesse speler luttele jaren geleden kreeg slechts 5 duels, maar Suarez had nog voorwaardelijk openstaan. Lijkt me logisch dus dat de straf niet zo heel hoog uitvalt. Maar die vakantie van de Ajacied is logisch, hij kan enkel tegen Milan meespelen. Na een korte zomer is hij dan ook wel toe aan zijn rustmomentje. Trouwens, iedere selectie speler bij Ajax is aan rust toe door die korte zomer.

Gelukkig dan maar dat FC Sneijder nog niet gevormd is, want tien nummers ‘10’ is ook niet bepaald werkend. Kijk maar naar De Koninklijke van vorig seizoen. Talloze sterren, maar de echte man op het veld was de vriend van Sneijder. De koffie met gebak stond op tafel bij de boezemvrienden toen ze elkaar in de Champions League elkaar ontmoette. Denk jij dat het elftal van Mourinho het dit seizoen wel gaat redden?

Maar hoe zou het Nederlandse voetbal zich dan moeten ontwikkelen. Feyenoord staat er namelijk niet al te best voor, PSV is ook al even labiel, Twente de verrassing en de degradatiekandidaten draaien mee in de subtop. Zelfs de volksclub uit Utrecht draait goed mee, wat na een paar jaren inmiddels ook een serieuze titelkandidaat is, of toch niet?

Wat betreft Feyenoord specifiek, het zou zonde wezen als de roemruchte club zou degraderen. Het is een aderlating voor de klassieker der klassiekers wereldwijd. Tussen wedstrijden als Celtic-Glasgow en Real-Barcelona kan Ajax-Feyenoord niet ontbreken. Ze mogen op bepaalde dieptepunten gezonken zijn, maar als 020-supporter in hart en nieren gun ik het de club uit 10-0 niet. Hoe verwacht jij dan dat de stadionclub zal eindigen?

Graag hoop ik je volgende week weer te spreken, wanneer de rust misschien gekalmeerd is in verschillende kampen.

Gr Mark

Hierna sloot Richard de week af:

Beste Mark,

Ik kan mij wel vinden in de schorsing van de KNVB van zeven wedstrijden, maar ik vind de actie van Ajax zelf onbegrijpelijk. Twee competitiewedstrijden schorsing slaat helemaal nergens op in mijn ogen. Leg die schorsing dan niet op als Ajax zijnde, want die twee competitiewedstrijden had hij toch wel gekregen. Als de uitsluiting bovenop die van de KNVB was gekomen of ook Europees had gegolden, dan had ik het kunnen waarderen, maar nu slaat het als een knots op een kangaroe.

Real Madrid doet het uitstekend in Spanje en gaat ook in de Champions League voor de wind. Daarnaast vind ik José Mourinho een vakman pur sang, dus ik heb hoge verwachtingen van Real dit seizoen. Ik heb mij ook wel vermaakt met de rode kaarten van Xabi Alonso en Sergio Ramos. Het is niet netjes, maar ik vind het wel weer een meesterzet. De communicatie verliep niet zo slim en gaat Real Madrid nu ook sancties kosten waarschijnlijk, maar het leverde als kijker wel weer mooie beelden op vond ik. Aan de andere kant deed Kuijt eerder hetzelfde met een gele kaart bij Liverpool bijvoorbeeld en heb ik er toen geen haan naar horen kraaien, dus consequent kan ik de UEFA ook weer niet noemen.

Ik vind het te snel om PSV labiel te noemen, na een misser tegen NAC Breda na een hele goede eerste helft. Wel vond ik de rechterkant van PSV opvallend zwak de tweede helft. Ik vind het echt nog te vroeg om nu voorspellingen te gaan doen over de titelkansen, dat vind ik echt koffiedik kijken. Ik verwacht niet dat FC Utrecht gaat meedraaien om de titel. Maar er is ook veel afhankelijk van de transferperiode in de winterstop. Wie kan zich gaan versterken en wie verliest zijn sterspelers?

Wat Feyenoord betreft kan ik mij absoluut niet voorstellen dat ze gaan degraderen. Ik vind het ontzettend knap dat het zo angstvallig stil blijft rondom Mario Been en zijn positie, maar blijft het aan de andere kant niet te stil. Feyenoord heeft niet het materiaal om 14e of 16e te staan!

Tot volgende week.

Rich

Voorspel nu voetbaluitslagen! Aanmelden bij de redactie

Reacties (10)

Reacties
gast
Gast | 29-11-2010 16:37 | Reageer

Zie die fout in het begin al: "zondag Twente dat verloor van AZ" .. Hoofdredacteurs?Volg Voetbalinfo nu ook op Twitter. Het nieuws, de artikelen en interviews zijn altijd direct te volgen via Twitter!